tajna_nase_ljepote_je_u_elektrodama

Tajna naše ljepote je u elektrodama

Vječno mlad, lijep, savršen. Ima povlasticu da nikad ne stari, a za to vrijeme stari njegov portret. Savršeno. Moguće da je pisac Oscar Wilde, napisavši kultnog “Doriana Greya”, nesvjesno postao preteća estetske kirurgije. Ili barem svih budućih metoda pomlađivanja za kojima će šest-sedam desetljeća kasnije poludjeti i celebi i mase, čavrljamo hodajući prema kazalištu ZeKaeM, iako je za mudrovanja, makar i ona bezazlena, rana ura.

Tog ležernog prijepodneva uoči Tri kralja na daskama teatra bilo je ženski veselo. Na pozornici je stol s nekim neprivlačnim uređajem iz kojeg vire još neprivlačniji kabeli, zdjela s vodom u koju su uronjene nekakve elektrode umotane u narančaste spužvice i list papira s kopiranim mišićima lica iz nekog anatomskog atlasa. Proba neke moderne, pomaknute predstave, dalo bi se zaključiti naprečac. Međutim, ne, društvance se okupilo iz posve drugog razloga: Ksenija Marinković,Doris Sarić KukuIjica i NinaViolić, glumačke dive ZeKaeMa, došle su na tretman pomlađivanja teenliftingom koji je patentirala dr. Sanja Gošović, a veselom se društvancu ubrzo pridružila i Ana Karić, legendarna zagrebačka glumica iza koje je više od dvije tisuće kazališnih nastupa.

Sve one već su vrlo dobro upoznate s teenlifitng metodom, a blagdanski su tretman odlučile napraviti zbog odlaska u New York. Tamo će, naime, na daskama newyorškog teatra La MaMa ekipa iz Zagrebačkog kazališta mladih krajem siječnja održati premijeru predstave “Garaža”. – Dvadeset godina istražujem kako stimulirati mišiće lica i svako malo otkrijem nešto novo. Zanimalo me mogu li se mišići lica uvježbati da ono izgleda mladenački, a bez noža i bez filera poput botoksa, raznih restilana kojima se pune bore. Htjela sam postići da mišići kapaka, čela, vrata i usta ostanu oblikovani i u tonusu – tumači dr. Gošović dok stavlja elektrode glumicama koje su se izmjenjivale na stolcu pokraj nas. – Već u tridesetoj godini života naše lice postaje za broj veće i vidi se razlika od ranih dvadesetih godina.

To znači da se mišići počinju opuštati i postaju širi. Na licu imamo tri kružna mišića, dva su oko očiju i jedan oko usta. Kada se mišić oka počne opuštati, on pada na kapak koji se potom objesi, a naše oko poprima težak, umoran pogled. Kada se, primjerice, počne opuštati mišić oko usta, naša usta kao da se skvrče, usukaju se u usnu šupljinu, dok mišić vrata svojim opuštanjem stvara sve veći podbradak i one omražene, izdajničke bore na vratu – opisuje liječnica. Protivnica je, kaže dr. Gošović, raznih agresivnih metoda. – Botoks, restilan… to su čisti otrovi koji paraliziraju mišić na šest mjeseci, čak je nož bolji od toga – kaže ova liječnica. – Ali, ja ne bih o tim metodama, kao liječnica ih ne podržavam i ne bavim se njima.

Svoja sam istraživanja usmjerila na potpuno prirodnu metodu – kako prirodnim načinom trenirati mišiće lica – i razvila sam elektrostimulaciju. Kada stavimo elektrodu kao vrpcu oko čela, ona blago stimulira mišiće čela i oka. Istodobno stavim drugu elektrodu od podbratka do tjemena, koja stimulira mišić podbratka, brade i vrata. Treća je kombinacija elektroda koja stimulira kružni mišić oka i kružni mišić usta. Sve tri kombinacije mogu se odraditi istodobno u jednom tretmanu – kaže dr. Gošović.

Na tržištu ne postoje elektrode koje koristi u tretmanu pa ih zato sama zašiva. Nije, kaže, postojao niti aparat; sama ga je dala ga izraditi za ovu metodu. Njezina prva mušterija od poznatih bio je pjevač Massimo Savić, koji je metodu prije pet godina preporučio AniKarić. Glumice Doris Šarič KukuIjica i Ksenija Marinković o ovom prirodnom pomlađivanju imaju samo riječi hvale, a podvrgavaju se, kažu, kako stignu, uglavnom redovito. – Bitno je naglasiti da nam ostaju karakterne bore, da ne izgledamo umjetno, “zaleđeno”, a lice je svježe, odmorno, prokrvljeno – ističu glumice. Bilo kakvo prekidanje tretmana nimalo ne šteti licu, a odlična je stvar što rezultati ostaju i nakon podulje stanke, dakle, obrve su podignute, čelo je zategnuto, obrazi čvrsto stoje, usne su pune – zato što mišić dugo pamti, nadovezala se liječnica.

Ovaj način treninga mišića idealan je za glumce, kaže inovatorica teenliftinga. Ako je glumac nafilan botoksom, tumači, njegov je mišić šest mjeseci paraliziran. On se u tom slučaju ne može ni namršiti, ni izraziti čudenje, ljutnju, bijes, strah, sve ono što od glumca očekujemo jer mu je ekspresija lica potpuno blokirana. – Za razliku od toga, metoda teenliftinga potpuno je prirodna, mi ništa ne ubrizgavamo u lice, ne režemo ga i slično. Elektrostimulacijom jednostavno treniramo mišić lica kao što se trenira mišić trbuha kada čovjek pravi trbušnjake. Tretman se ne odnosi samo na ljepotu nego i na zdravlje jer se stimuliraju akupunkturne točke, radi se drenaža lica, poboljšava cirkulacija, lice bolje diše i ono nam vraća tako što izgleda čvrsto i odmorno – zaključila je dr. Gošović.Tretman smo, dakako, isprobali, dva palca gore, a naše su glumice rekle da će osvojiti New York uvježbane u svakom pogledu.

20 godina usavršavam prirodno pomlađivanje

Teentifting metodu prije 20 godina patentirala je dr. Sanja Gošović, liječnica opće prakse, akupunkturologinja i kozmetologinja sa zagrebačkom adresom. Istražujući kako prirodnom metodom trenirati mišiće lica i vrata nakon koje bi oni ostali čvrsti, dr. Gošović je razvila metodu etektrostimulacije mišića lica i vrata, stalno radeći na novim kombinacijama. Prije dvadeset godina počela je s iglama, no kako igla pokrije mali broj vlakana, krenula je s elektrodama.

Svoju je metodu, za koju ponosno kaže da je nitko u svijetu još nije razvio, i pravno zaštitila. Prvih 10 tretmana poželjno je napraviti 10 dana zaredom, a nakon toga idealno bi bilo dolaziti jednom tjedno.Tretman traje 40 minuta, potpuno je prirodan, a svaki peti tretman je intenzivan, traje dvostruko dulje, kada se posebno radi na “problematičnom” mišiću. – Deset početnih tretmana zaredom očvrsne mišić, koji onda održavamo, najbolje jednom tjedno.

Medutim, sve ovisi o mogućnostima klijenta i to ljude ne treba obeshrabriti. Ako čovjek sebi ne može priuštiti idealan ritam tretmana, dobro je i da dođe jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca- ističe dr. Gošović, koja vodi salon Aquamarin na zagrebačkoj Trešnjevci. Teenlifting elektrostimulacija lica potpuno je bezopasna za srce i zdravlje općenito, dapače, odlična je za migrene, parodontozu, kronični sinusitis… jer je mišić pumpa koja, stimulirana elektrodama, pojačava cirkulaciju, drenira lice i bol se smanjuje, tumači Gošović. Od poznatih i slavnih njezine stalne mušterije su glumice Ana Karić, Ksenija Marinković, Doris Šarić Kukuljica, zatim balerina Almira Osmanović, pjevačice i pjevači Massimo Savić, Zdenka Kovačiček, Jelena Rozga…

Moglo bi Vam se svidjeti